Kakor

Text to follow...Vi portugiser är ett folk med ett oppet sinne. Vi vill alltid undersökta nya saker från hela världen. Liksom Vasco da Gama hittade sjövägen till Indien har jag hittat vägen till Åsele.

 

Går du på en gata i min hemstad Lissabon kan du träffa på en mängd olika restauranger med alla sorters smaker och inriktningar. Kinesisk,rysk,italiensk,mexikansk, argentinsk och brasiliansk. Mat med olika smaker och kryddning blandas med en lika kryddstark blandning av människor.

 

I Portugal finns det en tusentals traditionella recept på fisk, kött och skaldjur.En traditionell rätt är Bacalhau som är gjord på kabeljo eller torkad torsk. Bara för rätten Bacalhau finns det 1101 olika recept.

 

Talar jag om för en svensk att det finns 71 olika musslor och skaldjur som vi träffa på efter portugals kust, så tror de inte på mig.

Det är samma med kakor, tårtor och desserter. Det finns tusentals olika smakar att prova. Nunnor i Portugal bakade förr i tiden kakor för att dryga ut sin kassa. Kakorna som nunnorna bakade innehöl mycketmycket ägg och socker. Recepten tinns kvar än idag.

 

 

Svensken tycker om pepparkakor, kanelbullar, chokladkaka och wienerbröd.

Jag tycker om pepparkakor och jag skulle kunna äta pepparkakor hela året men vi kan inte köpa de i butiken hela året.

 

I Sverige finns det en speciell dag för kanelbullar. I Portugal har vi inte kanelbullar men vi har en liknande bulle utan kanel och smör men med konserverad frukt som hackats i små bitar.

 

Svenskarna köper stora lådor på affären med kakor där alla kakorna smakar likadant. Sverige har en lång tradition av att baka småkakor. Gamla tiders kafferep skulle det finnas mins sju olika sorters småkakor att doppa till kaffet.

Apelsin

kex med lätt

apelsinsmak